wtorek, maja 21, 2019

Dzień Mamy!



Zbliżamy się wielkimi krokami do ważnego święta. Chodzi tu dokładnie o Dzień Matki. Każdy z tej okazji powinien przygotować niespodziankę, którą obdaruje tą ważną osobę. Propozycje jakie wam przedstawimy, z pewnością przyozdobią buźkę niejednej  mamy o uśmiech. Będzie prosto, szybko i naprawdę smacznie! 

Ps. Pamiętajcie, żeby dobrać piękne, pachnące kwiaty do naszych smakołyków.


Tarta czekoladowa z malinami
Składniki (na ok. 6 tartaletek)
  • maliny lub inne owoce leśne
Ciasto kakaowe:
  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli
Krem z białej czekolady:
  • 2 białe czekolady po 100 g każda
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 100 g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
Owoce przebrać i oczyścić z liści i paproszków.
Ciasto kakaowe: W misce umieść sypkie składniki, następnie dodaj wodę oraz zimne, pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieć szybko gładkie, jednolite ciasto, którym wyłóż dno foremek do mini tart. Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub do zamrażalnika na około 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C. Foremki z ochłodzonym ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika, ciastka piecz przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciastka ostudź.
Krem z białej czekolady: Do garnuszka wlej śmietanę i doprowadź ją do wrzenia, następnie zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę oraz masło i odstaw na około 5 minut. Następnie całość wymieszaj, aż do rozpuszczenia się składników. Na końcu dodaj serek mascarpone i ponownie wymieszaj, aż do połączenia składników. Przygotowaną biała masę czekoladową przelej ostrożnie do upieczonych i całkowicie ostudzonych tart czekoladowych. Tartę z czekoladowym kremem odstaw do ostudzenia (najlepiej do lodówki). Następnie udekoruj malinami.

Tiramisu
Składniki (2 porcje):
Krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka Mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżka likieru (kawowy, kakaowy, amaretto)
Nasączenie:
  • 1 duża łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml gorącej wody
Oraz:
  • podłużne biszkopty
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudź. Schłodzoną śmietankę dokładnie ubij, następnie dodaj serek mascarpone, cukier puder i likier, wszystko razem dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. W przygotowanych pucharkach ułóż kleks kremu, oprósz kakao, ułóż warstwę biszkoptów namoczonych w rozpuszczonej kawie. Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być krem, który oprósz kakao.
Deser Tiramisu dobrze jest podawać schłodzone.



Deser truskawkowy z bitą śmietaną

Składniki (na 3 porcje):
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 450ml gorącej wody
  • 200ml śmietany 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • truskawki
Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do ostudzenia. Zimną, ale płynną galaretkę mieszamy z pokrojonymi w kostkę truskawkami i wlewamy do kieliszków, które ustawiamy pod kątem przy ściance w lodówce. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i przekładamy na schłodzoną galaretkę. Deser dekorujemy połówkami lub całymi truskawkami. Możemy również posypać płatkami czekolady.


Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisów i zachwycicie swoje mamy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Gastro Team , Blogger