Zbliżamy się wielkimi krokami do ważnego święta. Chodzi tu dokładnie o Dzień Matki. Każdy z tej okazji powinien przygotować niespodziankę, którą obdaruje tą ważną osobę. Propozycje jakie wam przedstawimy, z pewnością przyozdobią buźkę niejednej mamy o uśmiech. Będzie prosto, szybko i naprawdę smacznie!
Ps. Pamiętajcie, żeby dobrać piękne, pachnące kwiaty do naszych smakołyków.
Tarta czekoladowa z malinami
Składniki (na ok. 6 tartaletek)
- maliny lub inne owoce leśne
Ciasto kakaowe:
- 200 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 40 g gorzkiego kakao
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Krem z białej czekolady:
- 2 białe czekolady po 100 g każda
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g masła
- 100 g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
Owoce przebrać i oczyścić z liści i paproszków.
Ciasto kakaowe: W misce umieść sypkie składniki, następnie dodaj wodę oraz zimne, pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieć szybko gładkie, jednolite ciasto, którym wyłóż dno foremek do mini tart. Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub do zamrażalnika na około 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C. Foremki z ochłodzonym ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika, ciastka piecz przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciastka ostudź.
Krem z białej czekolady: Do garnuszka wlej śmietanę i doprowadź ją do wrzenia, następnie zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę oraz masło i odstaw na około 5 minut. Następnie całość wymieszaj, aż do rozpuszczenia się składników. Na końcu dodaj serek mascarpone i ponownie wymieszaj, aż do połączenia składników. Przygotowaną biała masę czekoladową przelej ostrożnie do upieczonych i całkowicie ostudzonych tart czekoladowych. Tartę z czekoladowym kremem odstaw do ostudzenia (najlepiej do lodówki). Następnie udekoruj malinami.
Tiramisu
Składniki (2 porcje):
Krem:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka Mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
- 1 łyżka likieru (kawowy, kakaowy, amaretto)
Nasączenie:
- 1 duża łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml gorącej wody
Oraz:
- podłużne biszkopty
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudź. Schłodzoną śmietankę dokładnie ubij, następnie dodaj serek mascarpone, cukier puder i likier, wszystko razem dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. W przygotowanych pucharkach ułóż kleks kremu, oprósz kakao, ułóż warstwę biszkoptów namoczonych w rozpuszczonej kawie. Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być krem, który oprósz kakao.
Deser Tiramisu dobrze jest podawać schłodzone.
Deser truskawkowy z bitą śmietaną
Składniki (na 3 porcje):
- 1 galaretka truskawkowa
- 450ml gorącej wody
- 200ml śmietany 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- truskawki
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do ostudzenia. Zimną, ale płynną galaretkę mieszamy z pokrojonymi w kostkę truskawkami i wlewamy do kieliszków, które ustawiamy pod kątem przy ściance w lodówce. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i przekładamy na schłodzoną galaretkę. Deser dekorujemy połówkami lub całymi truskawkami. Możemy również posypać płatkami czekolady.
Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisów i zachwycicie swoje mamy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz