środa, lutego 13, 2019

All you need is love...


Tuż, tuż zbliżają się Walentynki bardzo wyczekiwane święto przez zakochanych, które zostało zapoczątkowane właśnie 14 lutego. Patronem tego magicznego dnia jest św. Walenty.
Jak to się właśnie stało?
Legenda głosi, że Cesarz Klaudiusz II Gocki zabronił młodym mężczyznom wchodzić w związki małżeńskie w wieku od 18 do 37 lat. Zakaz ten złamał biskup Walenty, za co został wtrącony do więzienia, ponieważ błogosławił śluby młodych mężczyzn. Gdy został uwięziony to zakochał się w niewidomej kobiecie - córce strażnika. Dzięki właśnie uczuciu jakim jest miłość odzyskała wzrok. Przed dniem egzekucji patrona tego święta napisał właśnie list do swej narzeczonej i podpisał: "Od Twojego Walentego". Karę śmierci właśnie wykonano 14 lutego 269 roku.

Jeżeli nie masz pomysłu czym jeszcze obdarować ukochaną osobę oprócz czekoladek, czy romantycznej kolacji w McDonald's,  to zapraszamy przejrzeć ten wpis, bo zrobienie coś samemu zostanie na pewno bardziej docenione. W końcu przez żołądek do serca, prawda?

Serca ryżowe
Porcja: około 10 szyszek

Składniki:
• ok. 180 g ryżu preparowanego
• ok. 40 g pianek
• 40 g masła
• 2 łyżki wody
• barwnik lub odrobina soku malinowego
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 250 g czekolady białej

Przygotowanie:
Roztapiamy masło z piankami i wodą. Dodajemy sok lub barwnik i mieszam.
Ryż mieszamy z masą, dodaję cukier waniliowy, odstawiamy na godzinę. 
Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszam.
Formujemy szyszki w kształcie serduszek, chowamy na noc do lodówki, by zastygły. 
(zdj. google)

Walentynkowe ciasto
Porcja: 9 kawałków

Składniki:
biszkopt:
•3 jajka
•1 szklanka mąki
•1/2 szklanki cukru
• 1/3 szklanki wody
• 2-3 łyżeczki gorzkiego kakao
krem:
• 500 ml śmietanki kremówki 36%
• 1/3 szklanki cukru pudru
• garść malin lub innych czerwonych owoców
• malinowa galaretka
dodatkowo:
• galaretka czerwona np. truskawkowa
• kilka łyżek dżemu lub marmolady
• pół szklanki wody z sokiem z malin

Przygotowanie:
Ubijamy pianę z białek dodając stopniowo cukier. Potem dodajemy mąkę, żółtka, wodę, kakao i delikatnie łączymy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, forma duża ok. 26x40 cm. Wstawiamy o nagrzanego do 200°C piekarnika na 17 minut. Zostawiamy do wystudzenia.
Ubijamy śmietankę z cukrem, dodaję owoce i miksuję. Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości 
wody i lekko przestudzoną galaretkę dodajemy do śmietany cały czas miksując. Warto zrobić to przed samym przekładaniem ciasta, bo szybko gęstnieje. Ciasto przecinamy na pół i w jednej części wycinamy serduszka. Drugą połowę kładziemy do formy, nasączamy sokiem malinowym, smarujemy dżemem. Na to nakładamy krem na bazie bitej śmietany.
Kładziemy drugą część tę z serduszkami. Lekko dociskamy. Jak krem już jest lekko zastygły to nakładamy czerwoną galaretkę. Galaretkę  nakładamy na sztywny już krem, nie może być luźny, więc w razie potrzeby schowajcie do lodówki na pół godziny i dopiero wylejemy galaretkę. Jak galaretka zastygnie (chowamy na godzinę do lodówki) to ciasto kroimy i podajemy
(zdj. google)

Ciastka z wypływającą czekoladą
Porcja: 4-6 babeczek

Składniki:
• 125 g masła lub masła roślinnego
• 140 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
• 2 jajka
• 120 g cukru
• 2 łyżki mąki
• wiśnie do środka

Przygotowanie:
W garnuszku roztapiamy czekoladę z masłem. Odstawiamy, by przestygło.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, wystudzoną masę kakao i mąkę. Mieszamy. Kokilki smarujemy masłem, a na dno kładziemy krążki z papieru do pieczenia. Napełniamy ciastem i wciskamy wisienki do środka. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 15 minut. Wyjmujemy i ostrożnie odwracamy na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem. 
(zdj. google)

Teraz propozycja na romantyczną i wykwintną kolację. Gdzie zasmakujemy jednego produktu z
owoców można jakim są krewetki oraz mamy również coś dla miłośników pizzy

Sakiewki z pikantnym makaronem i krewetkami
Porcja: 2

Składniki:
• 300 g makaronu, np. kokardki
•  1 łyżka oleju
• 1 chili
• 1 ząbek czosnku
• 400 g pomidorów w puszce
• garść krewetek średniej wielkości
• 1 łyżeczka bazylii
• odrobina pieprzu
• ok. 100 g żółtego sera

Przygotowanie:
Czosnek i chili siekamy drobno.
Na patelnię wlewamy olej, podsmażam czosnek i chili, aż będą 
szkliste. Dodajemy obrane pomidory albo pomidory z puszki, dokładnie 
mieszam, a jak pomidory się rozpadną, to dodaję bazylię.
Makaron ugotowany al dente mieszamy z sosem i doprawiamy 
pieprzem. Nakładamy na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia, 
posypujemy serem i układamy sparzone krewetki. Zawiązujemy, wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 15–20 minut. Gotowe
(zdj. google)

Pizza heart
Porcja: duża pizza na grubym spodzie (na cienki spód podziel składniki ciasta na 2)

Składniki:
ciasto na pizzę:
• 400 g mąki pszennej 550
• 100 g mąki żytniej chlebowej 720
• 2 łyżki oliwy
• 330 g wody
• 15 g drożdży świeżych (7 g suchych)
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem*
wierzch:
• 4 pomidory lub 200 g pomidorów z puszki
• 2 łyżeczki lubczyku
• 1 łyżeczka bazylii
• 1 łyżka oliwy
• kilka plastrów szynki parmeńskiej
• 150 g sera żółtego
• garść rukoli

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody i cukrem. Do miski wsypujemy 
mąkę, dodaję rozpuszczone drożdże, przyprawy, oliwę i pozostałą wodę. 
Mieszamy, a potem przekładamy na blat i zagniatam.
Zagniecione ciasto wkładamy do miski i przykrywam ściereczką. Odstawiamy na ok. 45 minut, by podrosło. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pomidory z puszki Dodajemy lubczyk i bazylię, w razie potrzeby troszkę soli i mieszam, aż pomidory się rozpadną.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, rozpłaszczamy, lekko wałkujemy i nadajemy kształt
Przenosimy na blaszkę. Nakładamy sos, na to starty ser żółty, szynkę i jeszcze troszkę sera. 
Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę ok. 20 minut.  W przypadku cienkiego spodu pieczemy ok. 12 minut. Przed podaniem sypiemy pizze rukolą
(zdj. google)

Szukacie niezbyt prostego pomysłu na zaręczyny? karteczkę z miłosnym wyznaniem? To będzie idealny sposób, żeby zaskoczyć naszą ukochaną osobę

Ciasteczka zaręczynowe
Porcja: 25-30 ciasteczek

Składniki:
• 270 g mąki
• ok. 90 g cukru pudru
• 1 łyżka cukru z wanilią
• 3 jajka
• 1 łyżka oleju
• 1 łyżka wody
• jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszam. Potem wyrabiamy, 
aż ciasto będzie elastyczne. Uwaga! Ciasto przypomina troszkę to pierogowe.
Podsypując mąką, wałkujemy ciasto najcieniej, im cieniej, tym lepiej. Wycinamy 
serduszka i zlepiamy po dwa, chowając do środka papierek z sentencją lub pierścionek.
Smarujemy ciastka rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180°C 
piekarnika na 15–20 minut, aż się zrumienią.
(zdj.google)


Zakochanym życzymy udanego święta! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Gastro Team , Blogger