poniedziałek, października 07, 2019

Początki!

Cześć wszystkim! 
Z tej strony Weronika i Marcelina, czyli nowe prowadzące tego bloga. Tak, jak Wy, chodzimy do technikum w Zespole Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini. Jesteśmy uczennicami klasy 3EG, profilu gastronomicznego. Jak można się domyślić, interesujemy się gastronomią, nie tylko nią, oczywiście, ale to o niej jest tu mowa.


Wielkimi krokami zbliżamy się do złotej polskiej jesieni. To czas, kiedy na dworze możemy obserwować piękny krajobraz: spadające kolorowe liście z drzew, słoneczną aurę z lekkim wietrzykiem. Jest to również okres, kiedy mnóstwo ludzi często przesiaduje w domu i piecze ciasta. Typowym jesiennym ciastem , które możemy Wam przedstawiać, jest ciasto marchewkowe. Jego smak i delikatność to cechy, które wyróżnia to ciasto na tle innych.
Ciasto marchewkowe 
Składniki:
  • 400 g marchewki
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Ciasto:
Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Masa jajeczna powinna przynajmniej 3-krotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera. 
Wsypujemy suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon. Lekko mieszamy,
dodajemy startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki. Całość mieszamy lyżką lub miksujemy na małych obrotach miksera.
Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 25 cm). Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
krem:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. Pod koniec dodajemy mascarpone, miksujemy aż powstanie gładki, sztywny krem..
Na schłodzone ciasto nakładamy krem śmietanowy, dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki.
 Smacznego!
Znalezione obrazy dla zapytania ciasto marchewkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Gastro Team , Blogger