wtorek, października 09, 2018

„Idzie je­sień, serc nie cho­waj­my w spiżarniach”


Nadszedł ten czas w roku. Koc, aromatyczna herbata i dobra książka to podstawa jesiennych wieczorów. Nie pomijając oczywiście smakołyków. Cynamon, anyż, goździki oraz imbir to przyprawy, które towarzyszą nam przez cały okres jesienno-zimowy. Przepisy z wykorzystaniem wszystkich charakterystycznych składników dla tej pory roku, znajdziecie poniżej! Nie zanudzając Was dłużej, przechodzimy do kilku ciekawych przekąsek. 

Jesienna herbata!
Gdy pogoda nas nie rozpieszcza, za oknem ziąb i plucha, najchętniej sięgamy po koc i ciepłą, smakowitą herbatę. Ale jak ją zrobić? Co dodać, żeby była jeszcze smaczniejsza? Już mówimy! Przygotowaliśmy dla Was 3 wersje herbat.

1. Herbata z goździkami i pomarańczą
Składniki:
-szklanka czarnej herbaty
-2 goździki
-2 plastry pomarańczy
-miód
Jak przygotować?
Do szklanki zaparzonej czarnej herbaty dodajemy 2 goździki i łyżkę miodu. Mieszamy i dodajemy 2 plastry pomarańczy.
(zdj. gotujmy.pl)

2. Herbata malinowa z cynamonem
Składniki:
-torebka herbaty malinowej
-laska cynamonu
-plasterek cytryny
Jak przygotować?
Do zaparzonej herbaty malinowej dodajemy laskę cynamonu. Następnie dodajemy plaster cytryny i gotowe. Zamiast herbaty malinowej, możemy zaparzyć czarną oraz dodać świeże maliny lub sok malinowy.
(zdj. google)

3. Herbata z imbirem
Składniki:
- czarna herbata
- korzeń imbiru
- cynamon
- miód
Jak przygotować?
Do zaparzonej herbaty wrzucamy 2-3 plasterki świeżego imbiru, słodzimy łyżeczką miodu i dodajemy szczyptę cynamonu.
(zdj. google)


Jesienne ciasto oraz ciasteczka
Oprócz herbat oczywiście, mamy dla Was również coś słodkiego. Przenieśmy kolory też cudownej pory roku na nasze stoły. W jesienne wieczory, czy też późne popołudnie to nie tylko herbatka, ale też rozkoszne łakocie, które będą piękną ozdobą naszego stołu

Ciasto dyniowe z żurawiną i czekoladą
(Czas przygotowania: 5 minut przygotowań + 45 minut pieczenia)
Składniki na keksówkę o długości 24 - 28 cm:
Suche składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- szczypta soli

Mokre składniki:
- 1 szklanka purée z dyni
- ⅓ szklanki cukru trzcinowego
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ⅓ szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego

oraz: 6 kostek czekolady, garść świeżej lub suszonej żurawiny
Jak przygotować?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki przy pomocy trzepaczki. Mokre składniki odmierzyć w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną emulsję. Przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy silikonowej szpatuły lub łyżki. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę oraz żurawinę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec około 40 – 50 minut do momentu aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w ciasto suchy.
(fot. M. Gembacka)

Ciasteczka cukrowe
Składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- cukier puder (do zrobienia lukru)
- czerwona, pomarańczowa, żółta posypka do ciast i tortów

Jak przygotować?
Wszystkie składniki zmiksować lub zagnieść. Nie za długo, bo ciasto będzie twarde. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Wyciąć liście. Włożyć do piekarnika na 180 stopni C a następnie piec ok 20 min. aż się zarumienią. Gotowe ciasteczka polać lukrem (zmieszać cukier puder z gorącą wodą). Dekorować pomarańczową, czerwoną i żółtą posypką do ciast i tortów.

Pieczone jabłka z cynamonem
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 4 duże jabłka
- cynamon
- cukier
Jak przygotować?
Jabłka umyj i odetnij z nich czubki. Wydrąż je u góry płytko łyżeczką i posyp cukrem i cynamonem. Nakłuj skórkę widelcem. Wstaw jabłka do rozgrzanego piekarnika i piecz aż skórka się zarumieni i wypłynie z nich syrop (ok. 30 min). Pieczone jabłka smakują najlepiej, gdy są miękkie, ale nie rozpadają się.
(zdj. google)


Zupa - Krem
Mamy też coś rozgrzewającego dla każdego! Niby banalnego, ale idealnie nadaję się dla dzieci. Zachęcamy do spróbowania pysznej zupy-krem z aromatycznymi jesiennymi przyprawami. Jest pyszna, kremowa i posiada wspaniały kolor. Smacznego!
Zupa- krem z dyni
Składniki:
- 800 g dyni (500 g po obraniu)
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
Jak przygotować?
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.Można podawać również z płatkami chili, natką lub śmietanką. W porze zimowej można użyć dyni piżmowej lub mrożonej
(zdj. jadłonomia)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Gastro Team , Blogger