wtorek, listopada 27, 2018

Wieczór wróżb i dobroci.


Koniec listopada zwiastuje Andrzejki. Jest to specjalna okazja do zorganizowania ostatnich hucznych zabaw przed rozpoczynającym się adwentem. Warto wspomnieć, iż jest to możliwość na spędzenie miłego czasu wśród swoich bliskich osób. Ale żeby nasi goście dobrze się bawili oprócz napojów, to mamy kilka łatwych przekąsek do zaproponowania.

Deska serów
Przekąska jest idealnym dodatkiem do wina. Kroimy kawałki różnych rodzajów serów: pleśniowe (camembert, brie), miękkie o nieposkromionym zapachu (limburski), półtwarde (cheddar), twarde (bursztyn). można również dołożyć te, które  najbardziej lubimy. Podajemy je na drewnianej desce wraz z winogronami, orzechami oraz można podać świeżą bagietkę.

Śliwki w boczku
Suszone śliwki bez pestek zawijamy w plasterki wędzonego boczku i przebijamy wykałaczką. Przed podaniem  wkładamy do piekarnika włączonego na termoobieg na około 5 minut. Są znakomite na ciepło, jak i na zimno.

Koreczki
Koreczki z serem feta i wędzonym łososiem. Żeby je przygotować potrzebujemy jedynie sera feta, łososia wędzonego  w plastrach oraz czarnych oliwek. Na kosteczki sera kładziemy kawałek wędzonego łososia, a całość dekorujemy całą oliwką.

Mamy także kilka propozycji również na ciepło i na zimno, co idealnie sprawdzą się na imprezę andrzejkową. Szukasz szybkiej i łatwej propozycji na ostatki? Wypróbuj koniecznie.

Coś na ciepło
Tortilla z mozzarellą i szynką parmeńską

Składniki:
• 1 opakowanie placków tortilli
• 1 mozzarella
• 10 małych pomidorków koktajlowych
• mały słoiczek oliwek
• szynka parmeńska
• 3-4 gałązki świeżej bazylii
• sól, pieprz

Przygotowanie:
Mozzarellę, pomidorki i oliwki kroimy na cienkie plastry. Układamy na tortilli wraz z listkami bazylii oraz szynką parmeńską. Zawijamy tortillę ściśle i wstawiamy na chwilę do gorącego piekarnika (można pozostawić bez pieczenia). Tortille kroimy na 15-centymetrowe kawałki, które spinamy wykałaczką i układamy na dużym talerzu.
(zdj. google)


Wołowina po sajgońsku

Składniki:
• ½ kg polędwicy
• 30 dag chińskiego makaronu
• sałata rzymska
• 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
• 4 posiekane ząbki
• ½ szklanki wody
• ¼  szklanki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
• sól i pieprz

Przygotowanie:
Polędwicę wołową pokrój wzdłuż włókien na cienkie i krótkie paseczki. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć do niej chiński makaron i gotuj go przez 3 minuty, aż będzie miękki. Odcedź i odstaw. Sałatę rzymską porwij na drobne kawałeczki. Postaw wok na średnim ogniu. Gdy wok się rozgrzeje, wlej olej z orzeszków ziemnych i rozprowadź go równomiernie po całej powierzchni patelni.
Dodaj do oleju posiekany czosnek i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj polędwicę i smaż, nie przerywając mieszania, 3 ok. minuty - mięso musi zbrązowieć ze wszystkich stron. Dodaj ½ szklanki wody i gotuj całość przez 2 minuty. Zdejmij wok z ognia, przypraw danie solą i pieprzem. Podziel makaron na 4 porcje i rozłóż na talerze.

Nałóż sałatę, mięso i posyp potrawę orzeszkami ziemnymi.
(zdj. google)



Coś na zimno
Duńska kanapka Smørrebrød

Składniki:
• 250 ml octu
• 200 g cukru
• pół łyżeczki soli
• szczypta ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 6 sztuk filetów śledziowych
• odrobina masła
• pieprz
• gorczyca
• czerwona cebula
• koper

Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy ocet i gotujemy. Dodajemy cukier, sól i mieszamy, aż połączą się składniki.
Na zmniejszonym ogniu dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę gotujemy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Oprószamy śledzie mąką, rozgrzewamy patelnię z masłem, smażymy rybę na średnim ogniu, poświęcając 3 minuty na każdą stronę. Wkładamy ostudzony filety do słoika, polewamy octem i tak marynujemy przez 24 godziny w lodówce.

Serwujemy na ciemnym pieczywie z masłem, udekorowane czerwoną cebulą i koperkiem.
(zdj. google)



Ptysie nadziewane pieczarkami

Składniki:
Ciasto:
• 200 g mąki
• szklanka wody
• pół kostki margaryny
• 5 jajek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
Farsz:
• 0,5 kg pieczarek
• 1 cebula
• łyżka natki pietruszki lub kilka gałązek tymianku
• 1 łyżka tłuszczu do smażenia
• 200 g sera
• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W rondelku gotujemy wodę z margaryną. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,  solą oraz cukrem, stale mieszając, aż do powstania gładkiego ciasta.
Gdy ciasto ostygnie, wybijamy kolejno jajka i miksujemy na średnich obrotach.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia okrągłe ptysie. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.
Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aż będą złociste. Cebulę i
pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu 5-10 minut. Gdy woda odparuje, dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy.
Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i spód napełniamy farszem.
Ptysie osypujemy startym serem, przykrywamy górną częścią i
podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut do rozpuszczenia sera.
(zdj. google)


A coś na ciepło? Dla starszych najlepsze jest grzane wino. Dobrze przygotowane służy na rozgrzanie w zimne wieczory tej pory.
roku
Składniki 
Taki klasyczny grzaniec przygotowuje się z czerwonego wina, a najlepiej żeby było półsłodkie. Może również być wytrawne, ale  jak wiadomo dosładza się je cukrem. Natomiast drugim ruchem są przyprawy korzenne takie jak: cynamon, goździki, imbir, kardamon.
Można je podać w całości lub utrzeć w moździerzu. Natomiast całe przyprawy sprawią, iż grzaniec będzie w wyższym stopniu klarowny. Grzańcowi doskonale robi nuta cytrusowa, dlatego warto dodać skórkę pomarańczową (świeżą lub kandyzowaną) ewentualnie skórkę z cytryny.
Pasować też będą suszone śliwki, suszone jabłka. Grzaniec można podać ze świeżymi owocami (pomarańczami, mandarynkami lub brzoskwiniami) -
nakładają je do kubków i zalewają je gorącym napojem. Grzane wino słodzimy do smaku miodem lub cukrem brązowym.
Jak przygotować?
Wino przelej do garnka, dodaj przyprawy korzenne oraz  - według upodobań - skórkę z pomarańczy i cytryny, suszone śliwki, jabłka czy rodzynki,  posłodź miodem lub cukrem. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż napój zacznie lekko parować, zestaw z ognia, rozlej do kubków.
Pamiętaj, że wino nie może się zagotować!
(zdj. google)

Mamy również propozycję bezalkoholową dla młodszych - owocowy poncz
Składniki na 4-6 szklanek (w zależności od ilości owoców w szklance):
• 3 szklanki wody
• 1 jabłko, pokrojone na małe kawałki
• 1 gruszka, pokrojone na małe kawałki
• 1/8 szklanki rodzynek niesiarkowanych
• od 2 do 4 szklanek soku pomarańczowego, podawanego stopniowo po odparowaniu soku z gotowanych owoców
• 1 łyżka soku z cytryny
• 4-6 łyżki miodu lub innego słodu

Jak przygotować?
Do garnka wlewamy wodę, szklankę soku pomarańczowego i dodajemy owoce.
Napój doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i miód lub inny słód według własnego uznania (wiele zależy od stopnia słodkości jabłek i gruszek). Gotujemy aż miód się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ok. 100 ml soku pomarańczowego, w razie potrzeby więcej. Podajemy po lekkim wystudzeniu.
(zdj. google)

Kolejna sugestia to są ciasteczka z wróżbą, które na pewno idealnie sprawdzą się w Andrzejki. Zabawa może być przyjemna i sprawiać dużą radość, bądź sekrety.

Składniki na ok. 60 ciastek:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 150 g masła
• 150 g cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1 duże jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka mleka
•wróżby wypisane na małych karteczkach

Jak przygotować?
Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny, żeby skruszało.
Nagrzewamy piekarnik do 180˚C. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka. Można to zrobić kieliszkiem do wina albo większą szklanką, zależy,
ile i w jakim rozmiarze chcecie mieć ciasteczka. Na środek każdego wyciętego kółka kładziemy zwiniętą karteczkę z wróżbą. Lepimy jak pierogi i delikatnie
wyginamy w podkówkę. Ciastka układamy na blasze, której wcześniej wyłożyliśmy papier do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut, aż ciastka będą złotego koloru.
(zdj. google)



Udanej zabawy i życzymy smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Gastro Team , Blogger